Mafini

Svi vole ukusnu, domaću hranu, a malo nas je u prilici da sate i sate provodi u kuhinji. Iz tih razloga sve su popularniji recepti za pripremanje hrane koja ne iziskuje puno vremena i truda. U red takvih poslastica spadaju i mafini (muffin). 
To je američko-engleski naziv za „brzi hleb” koji se služi u malim porcijama. Danas su mafini mnogo više od hleba: mogu biti slatki ili slani, sa čokoladom, limunom, borovnicom, višnjama, jagodama, sirom, spanaćem, pečurkama, krastavčićima... i zapravo, sa bilo čime što vi volite da jedete, a nadje vam se u frižideru.Osnovni recept je isti, a finese i dodaci su stvar individualnog ukusa. Mafini su nastali u XIX veku u Americi i takozvani američki stil mafina je i najpopularniji. Takvi mаfini su prepoznatljivog oblika, jer se testo izliva u pleh sa kalupima ili u poјedinačne papirne, metalne ili silikonske kalupe. Za razliku od toga, engleski mafini su manje popularni u svetu, testo im nije rastresito i vazdušasto, pljosnati su i više podsećaju na parče hleba. Osnovni sastojci mafina su brašno, jaja, ulje, voda, jogurt, prašak za pecivo i so ili šećer, u zavisnosti da li želite da budu slani ili slatki. U tu smesu se stavljaju dodaci – svako prema svom ukusu, tako da ograničenja gotovo i nema! Priprema traje najviše pola sata, pa čak iako ih prvi put spremate. Odlično idu uz kafu, čaj, sok, mogu biti užina ili doručak koji ćemo poneti na posao i spremiti detetu za školu. 

Нема коментара:

Постави коментар